dobre steki Kraków

By

Październik 19, 2017kulinariaNo comments

Dla znacznej większości ludzi na całym świecie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, lecz równie porządnie popularne są z pysznej kuchni. Tak wobec tego, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by później zakomunikować, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak stosownego pożywienia – jak oczywiście we Włoszech.

Najlepsza wołowina Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś szczególną tożsamość. Jednak ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różnorodne składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś całkiem innego. Na przykład niektóre z najbardziej znanych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Fundamentalna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, które stanowią posadę kuchni włoskiej, to jego łatwość i pasja oraz na tym przede wszystkim opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość czy też skomplikowane techniki gotowania.

Co dokumentnie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz ogromnej różnorodności makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – także do pokochania!
Włochy są kultowe ze swojej silnej kultury rodzinnej. Najczęściej posiłki są długie, bo uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub ewentualnie przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed kluczowymi posiłkami. Potem zachodzi „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno może być podawane wspólnie z daniem głównym.

Leave a Reply